mandag den 25. juli 2022

Korsør - Tude Å - Korsør

Ruten blev lagt ud fra at passere så få sommerhusområder som muligt, dvs. jeg stoppede ved Tude Å idet længere mod nord synes stranden kranset af sådanne områder. 

Musholm Strand kan nås ad en sti fra Korsør Station. Stien passerer en enorm skarvkoloni - større end jeg har set andre steder, med alt hvad deraf følger. I starten af 1930'erne var skarven udryddet i Danmark. Men især efter fredningen i 1980 voksede bestanden igen indtil 2002, hvorefter den faldt drastisk igen - måske idag i nærheden af halvdelen. Den fredede fugl gør det ikke let for dens naboer (og fiskere): Døde træer der er hvide af guano, samt en lugt der ikke lader nogen tvivl om fuglenes yndlingsføde: fisk. Københavnere kender måske synet og lugten fra Damhussøen hvor der i mange år har eksisteret en mindre koloni. Sameksistens mellem skarve og fastboende mennesker kan være noget anstrengt, måske endda provokere fortvivlelse og had. Et uløseligt dilemma som jeg heldigvis ikke behøver at tage stilling til, udover forceret tempo mod stranden. Jeg tænker dog på de mange vilde dyr som danskerne har fortrængt gennem tiderne. Så i kampen fugle-mennesker står der vist 1-1.000 (eller mere) til danskerne.

Stien mod Musholm Strand fra Korsør Station passerer en enorm skarvkoloni. Men engene er ganske flotte når rejnfan står i blomst. Bemrk den enlige skarv i luften. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Mens skarvkolonien ligger til venstre, ligger verdens mest tilgængelige ferie-, sport- og konferencecenter for bevægelseshandicappede: Musholm. Der findes også en kyststi for disse. Muligvis er der derfor også et udmærket toilet ved stranden. Den er ellers noget stenet og formentlig af den grund heller ikke så meget besøgt af børnefamilier.

Ved Musholm Strand mod nord øst. Stranden er som det ses temmelig stenet. Men udsigten er der ikke noget i vejen med. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Klinterne mod vest og Lejodde er meget lave eller ikke-eksisterende. Her skulle ligge et fantastisk fuglereservat - der dog af ejeren af området i hvert fald ifølge skilte skulle være mere eller mindre forbudt område. Lovligheden i ordlyden af skiltene er heller ikke i dag mit ærinde. Det er derimod de mere eller mindre høje klinter i den modsatte retning, mod øst, det er den vej turen går i dag. Stenstranden øst for Musholm Strand er noget vanskelig at gå på, anklerne bliver vredet godt og grundigt igennem. Heldigvis har jeg stavene med, og de er guld værd i et sådant terræn. Jeg huskede også at vende mig om for at se udsigten mod Storebæltsbroen. Den kan ses på næsten hele ruten. 

Musholm Strand set mod vest syd vest. Storebæltsbroen. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Området omkring Knivkær Strand bliver stranden mere sandet. Noget lettere at gå på. Og det er også her at antallet af strandgæster begynder at vokse. Et enkelt sted er naturstranden ødelagt af et gammelt sammenbrudt betonskrummel, og enten må man en tur i vandet eller gå op i terræn - hvor der ikke er nogen sti. Svinefoderet dækker næsten helt ud til kanten af klinten. Men det er også den eneste alvorlige forhindring på ruten.

Mod øst og mod Knivkær bliver klinterne højere og strandene mere af sand. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Efter Knivkær er rutens eneste passage hvor man ikke kommer tørskoet igennem (se foto) Dog ikke noget alvorligt. En soppetur til midt på skinnebenene - selv om klinten tårner sig faretruende op på siden af en. Klinterne er ganske sikre at passere, de er næsten presset til sten. Der sker dog tilsyneladende stadig skred. Omend dem man kan se, ser ældre ud. Og det meste af ruten ser det ud til at man lader kysten i fred. 


Turens eneste "vadested" ved Knivkær. Her kommer man ikke tørskoet forbi. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ved Frølunde Fed ændrer landskabet sig igen. Her forsvinder klinterne, og i stedet er der et flat klitområde med sommerhuse et pænt stykke inde i landet. Frølunde selv består mest af sommerhuse. 

Frølunde Fed, flad strand med klitlandskab, marehalm mm. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Det flade område er et naturligt udløb for Tude Å. Stranden er noget tung at gå i (sand og tang). Så jeg gik op i klitområdet hvor faunaen er ganske varieret. Sidst jeg vadede i tang, fik jeg en del bid på benene bagefter, så jeg fortrak fra det denne gang. Der skal findes ca. 70 forskellige arter blomster som fx nikkende kobjælde, blodrød storkenæb, blåklokke, blåmunke, gul evighedsblomst, almindelig pimpinelle, bakke nellike og sankthansurt. 

Tude Ås udmundning. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Tude Å skal være et godt fiskeområde, og det første man ser på afstand er da også en stor flok måger. Tude Å havde jeg bestemt som et vendepunkt og gå tilbageturen over land. Blot for at konstatere at den gik gennem et sommerhusområde samt landbrugsområder med svinefoder. Vejene bar endnu præg af at Tour de France havde passeret her. 

Udsigt fra Højbjerg ved skoven af samme navn mod nordøst. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Først efter Svenstrup er der en cykel- og vandresti med mere natur at kikke på. Tæt på Korsør Station er der endda en næsten nyplantet skov, opkaldt efter Højbjerg, en stejl bakke med udsigt næsten til alle sider. Toppen er utilgængelig af krat.

Ruten

Korsør Station. Sti til Musholm Strand. Langs stranden til Tude Å. Over land langs Tranevej. Broholmvej. Frølunde. Svenstrup. Korsør Station.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar