Google. Sådan!

Her er nogle råd til hvordan man finder informationer om et bestemt lokalområde. Det er den fremgangsmåde som jeg selv bruger.

1. Start frisk ud med en bred søgning

Lav en enkel søgning i Googles søgefelt på fx Ledøje. Og der kommer en mere eller mindre (u)overskuelig rodebunke af hjemmesider. Det vil typisk være en artikel fra Wikipedia eller Den Store Danske øverst, dernæst en række lokale hjemmesider for forenings- og forretningsliv. Alt sammen meget uoverskueligt.

2. Opbyg en liste over specielle søgeord.

Denne første søgning kan man bruge til at blive inspireret til at finde andre søgeord ned. Hvad er det du er interesseret i? Er det at gå på shopping, holde ferie på kroer eller hoteller, sportferie, ridning, badning, fiskeri, bare se nogle seværdigheder osv. Nogle gange kan det betale sig lige at tjekke leksika. Surfer du lidt rundt, finder du måske yderligere inspiration til at søge på andet end bare Ledøje. Der er fx navnene på en række gårde og andre lokaliteter.

3. Brug afgrænsningsmuligheder

Når først du har skrevet en liste med søgeord ned, er næste skridt at bruge nogle af Googles afgrænsningsmuligheder. Her er de to som jeg erfaringsmæssigt mener giver mest.

  • Afgræns til kun at søge i titlen. Du kan enten skrive intitle: umiddelbart foran dit søgeord, eller hoppe til den avancerede søgning via linket nederst i søgelisten. Hop ned til termer der vises  og vælg afklik i sidens titel.
  • Afgræns til pdf-filer. Skriv enten filetype:pdf umiddelbart efter søgeord, eller hop til den avancerede søgning via linket nederst i søgelisten. Hop ned til filtype og afklik Adobe Acrobat PDF. Pdf-filer er især gode til at finde lokalplaner, foldere, meget dybtgående resultater fra styrelser, naturfredningsforeninger, kommuner, lokalmagasiner osv.

Prøv begge dele. Det er lidt forskelligt hvad de to metoder fører til.

4. Prøv specialsøgemaskiner.

Ofte vil der være lokale "brevduer" som skriver om alt muligt på weblogs. Dem kan man finde ved at afgrænse til at søge på Blogs. De giver som regel et indtryk af hvad der er af aktiviteter i lokaleområdet, og endda nogle historier fra de lokale. Prøv Google Bogsøgning. Nye bøger findes normalt ikke i fuldtekst, men indstiller du også til eksempelvisning, vil man ofte få 20-40 sider. Hvis er til aktuelle nyheder, så prøv Yahoos nyhedssøgning, eller søg i Google og afgræns tidsmæssigt til fx et døgn eller en uge tilbage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar