Bakkebøllestien og Sydsjællandsleden er to gode bud på hvordan man ser området øst for Vordingborg.
Gåsetårnet med Valdemars borganlæg (det er er tilbage) i forgrunden.
Sidst jeg var i Vordingborg, var for ca. 50 år siden, og jeg erindrer at have hørt at selv de lokale kaldte det "Vordinghul". Man var vist lidt påvirket af de lidt større byer Næstved og Nykøbing. Men heldigvis var der jo så dem på Masnedø som man kunne pukke lidt på. Jeg skal ikke sige hvordan det er at bo i Vordingborg. Som vandrer er der ikke så meget at se, andet end en lidt anonym provinsby med en gågade hvor man kan fouragere. Og så naturligvis borganlægget med Gåsetårnet. En tur op i tårnet hører sig til. Såvel for udsigten for det lidt skumle syn af skydehuller og fornemmelsen af krig.
Strandgårdsvej, Bakkebølle. Gården ligger midt i svinefoderet der pt henligger som døde, høstede arealer og om kort tid vil henligge som sortladne arealer.
Bakkebøllestien er et 20 km langt, gammelt jernbanetrace, hvilket ikke er til at tage fejl af med dens linealvejføring og udjævninger af bakker. Toget kørte mellem Masnedsund og Kalvehave 1897-1959. I Nyråd kan man så vidt jeg kan skønne stadig se en af stationerne, men ellers er der kun stien tilbage. Der er forbavsende lidt svinefoder på ruten. Først på Strandgårdsvej fra vandet og op til Vintersbølle kommer der 2 kilometer ikke særlig befærdet stykke hvorfra man dog har en god udsigt over vandet.
Dehns Hytte, Vintersbølle Skov. Som det ses af fotoet er det ikke nogen hytte. Man kan åbenbart leje en nøgle og skaffe sig adgang til hytten. Der er mulighed for at få fyldt vanddunken op igen fra en udendørs vandhane.
Vintersbølle Skov er privat. Ca. 2 kilometer af Sydsjællandsleden går her. Og det er nok rutens flotteste. Dels er skoven ganske fin, dels kommer man forbi en del unikke steder. Og ved Dehns Hytte har man endda en lille strand hvorfra man kan se mod Storstrømsbroen mod vest og Farøbroerne mod øst.
Storstrømsbroen, set fra Vintersbølleskov ved Dehns Hytte.
Cirka midt i skoven ligger en gammel langdysse. Stenene er væltet og den er ikke længere overdækket, men man kan få et godt indtryk af hvordan her har set ud. Den kaldes Valdemars Plads uden at den i øvrigt har noget med ham at gøre.
Men ikke uden grund er de vilde med Valdemar i Vordingborg, idet Danmarks magtcentrum en ganske kort overgang lå her i valdemarernes tid.
Bakkebølle Bæk. En af de få succeshistorier hvor det er lykkedes at få ørreder.
Stien krydser nedenfor Beværterhuset bækken hvor man reklamerer med at man har fået ørreder til at klatre op ad løbet. Hvilket er en af de få succeshistorier. I de fleste andre åer og bække er det gået den modsatte vej.
Vordingborg Station. Algade. Gåsetårnet. Bakkebøllestien til Nyråd, herefter ad Sydsjællandsleden til Bakkebølle. Vintersbølle. Byråd. Tilbage ad Bakkebøllestien. Vordingborg Station.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar