tirsdag den 2. oktober 2018

Holbæk Fjord - Tuse Næs (Fjordstien)

Købstad, fjord og herregårdsland er hvad denne del af Fjordstien byder på


Holbæk er et godt udgangspunkt for vandreture: Der er en lille velbevaret gammel bykerne omkring det gamle Sortebrødrekloster, Bymuseet og Rådhuset, og en havn som har mange træskibe og stadig noget havnemiljø bevaret udøver lystbådehavn - bl.a. færgen til Orø. Hvis man er til QR-koder, er der forskellige standere hvor man kan læse forskellige anekdoter om havnens historie.

Klosterstræde ved Sortebrødreklostret byder på en håndfuld smukke bindingsværkshuse, det gamle rådhus og Bymuseet.

Ellers er det sådan set bare at følge stranden langs fjorden. Der er en asfalteret gangsti de først 2½ kilometer mod vest. Mod nord har man så fjorden og udsigten til Tuse Næse, mod syd folks baghaver. Disse er ret åbne, og hvis man som mig lider lidt af generthed, så skal man nok dreje hovedet ud mod fjorden. 

Havnen byder på fine træskibe, forskellige bådelaug, Orø-færgen og hvad der nu ellers hører sig til i en mindre dansk købstadshavn.

Når bebyggelsen holder op, fortsætter stien som en smal grussti udenom Fjordgårdens område i det sydøstlige hjørne af fjorden. Her kommer man op til den befærdede Kalundborgvej, men det går dog snart igen mod nord langs fjordens østlige del. Denne inderste del er sivbevokset og man går et stykke fra fjorden langs dæmningen. Kun afbrudt af Tuse Å. 

Sydkysten af fjorden langs bebyggelsen. Øst- og nordkysten kan lige skimtes i horisonten.

Ved Tuse Næs Vej drejer man så mod øst ind på Tuse Næs. Jeg kunne ikke se nogen sti langs fjorden, og Fjordstien er markeret som en udmærket sti langs vejen. Hvor man dog er generet af trafikken. Der er stedet taget i betragtning temmelig meget af den. 

Turen langs dæmningen i inderfjorden. Længere mod nord ligger Lammefjorden der jo som bekendt også er et af 1800-tallets talrige inddæmningsprojekter.

Min ambition var at vende om i Hørby, men det rakte dagens form ikke til, så i stedet blev det til en lidt grundigere tur rundt på Hørbygård, en gammel herregård, og Hørby Kirke som ligger bagved. Og så gik turen ellers den samme vej tilbage. Der kører busser på Tuse Næs, men ikke ret tit. 

Hørbygård er historien om kirkens, kongens og adelens hensynsløse jerngreb over bønder, husmænd, karle og løsgængere gennem århundreder. Nu bruges herregården til kontorudlejning.

Man kan undre sig over at kirken ligger så langt fra byen, men det skyldes at den blev udstykket for mange år siden, og nu er der altså kun den temmelig imposante kirke tilbage.

Vy fra østenden af fjorden mod Holbæk

De helt store oplevelser af natur, kultur og andet byder denne tur vel ikke på. Det kommer i så fald mest i småbidder. Men til motion og en frisk tur i det blå med udsigt til en fjord er bestemt heller ikke at kimse af. Måske har sommerferiens storslåede ture til Skagen og Bornholm skruet ambitionsniveauet lidt i vejret?

Fjordstien kan ses nederst i dette indslag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar