tirsdag den 28. februar 2023

Rø Plantage. Højlyngstien

Et gensyn med Højlyngsstien - til, fra og gennem Rø Plantage. Seværdigheder: Spellinge Mose, Borgen.

Skal man med offentlig transport, er Rø et godt sted at stå af - eller på. Rø er en lille by med en kirke lidt uden for byen, en lidt dyster og firkantet granitkirke fra 1888 omgivet af en kirkegård. Den gamle romanske kirke var angiveligt blevet så forfalden at en ny måtte til. Arkitekten Andreas Clemmensen tegnede en ny efter mønster af den gamle hvoraf der skulle være nogle rester indeni. 

Rø Kirke. En af mindst to kirker fra slutningen af 1800-tallet som har erstattet gamle middelalderkirker fra 1200-tallet. Her helt nedrevet. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Det minder lidt historien fra Østermarie hvor man også var i færd med at nedrive den gamle kirke, men ombestemte sig halvvejs da man blev opmærksom på dens unikke tagkonstruktion. Den nye stod opført i 1891, men ruinen af den gamle står stadig lige ved siden af og er nu indrettet som et museum.

Spellinge Mose. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Vandreren bør absolut vælge Rø Skolevej, cykelrute 26 i stedet for landevejen. Stiens første del er måske ikke så enestående, men før den drejer af mod Rø Plantage, passerer den Spellinge Mose. Der er afstikker fra cykelruten, afmærket som Højlyngsstien. Man kommer op på klippeknolden Storeborg hvorfra man har et godt udsyn over mosen.

Toppen af Storeborg ved Spellinge Mose. Bag fotografen går det stejlere ned end det her har været muligt at give indtryk af. Foto Erik Nicolaisen Høy

Storeborg (Grønneborg) skal have været tilflugtborg i jernalderen. Det skal man dog vist være arkæolog for at kunne se. Og den skal også have lidt en hård medfart med jernbanens gennemførsel i 1912/1913. Men beliggenheden højt over et landskab med en mose som naturlig beskyttelse (og måske mere af den slags i jernalderen) kan man dog godt se logikken i. Vandet i åen fortsætter til Døndalen. Stien fortsætter herefter til Rø Plantage.

Stien mod Rø Plantage, på denne strækning del af Højlyngsstien. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Rø Plantage ligner et rektangel med den lange side mod nord. Jeg havde kun en gammel folder fra Skov- og Naturstyrelsen. For gammel. For de fleste af stierne eksisterer ikke længere. Åbenbart fandtes der før i tiden en masse små trampestier. Så planen om at afvige fra Højlyngsstien blev ikke rigtig til noget. Faktisk viste det nemmeste sig bare at følge skiltene til denne. Dog med en vigtig undtagelse. Øst for Mirabelvej ligger der mod nord en shelterplads med et multtoilet. I øvrigt rutens eneste sted til de behov. Tæt på denne skulle man kunne nå stenvarpen, men hurtigt viste det sig at der er afspærret med et vildthegn. Så den afstikker opgav  jeg. 

Opstigningen mod Borgen begynder her. Også indtryk af stien og plantagen. Foto Erik Nicolaisen Høy.

I Rø Plantage ligger klippegrunden tæt på overfladen, altså ikke egnet til frugtbar landbrugsjord, og i gamle dage anså man den kun for egnet til afgrænsning. Alligevel er det dog sjældent klipperne stikker op, så skoven kunne ligge et hvilket som helst andet sted i Danmark - indtil man kommer til Borgen. I slutningen af 1800-tallet (1865-1875) blev området beplantet med skovfyr, rødgran og lærk hvor af kun nogle ældre skovfyr har overlevet til i dag. Nu består beplantingen mst af rødgran og eg. 

Fotoet giver et lille indtryk af Borgen. Det er svært at finde resterne af selve borgen, men at den har ligget et godt sted, lader de stejle skrænter ingen tvivl om. Som det ses, træstubbe alle vegne. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Cykelrute 23/ Højlyngsstien går langs turens andet højdepunkt Nordre Borgedal. Øst for Lyngvej begynder områdets enestående karakter for alvor at folde sig ud. Her går man langs åen og kommer op over højdedraget Borgen. Det er for nylig blevet afskovet og er fyldt med stubbe. Det er også afhegnet, så jeg går ud fra at det er meningen at det ikke skal springe i skov igen. Mod nord kigger man ned mod åen. Kun navnet leder tanken hen på at det engang har været et borganlæg. Om end det er indlysende at det egnede sig fortrinligt til det. Stensætningen som danner volden, ligner så mange andre sten, og hulvejen lige sådan. 

Dæmningen med slusen til højre har skabt en idyllisk sø. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Stien fører over en dæmning som blev lavet i 1967 for at opdæmme en sø (Borgedalssøen) til opbevaring af træ som var faldet for en storm. Dæmningen blev ikke fjernet igen, man kommer over den og kan se den smalle rende hvor vandet fra den kunstige sø løber ned i området. Lidt fra søen ligger ved landevejen Bergdalshuset og Flagermusehuset. Loftet er vinterhi for flagermus. I stueetagen er der oplysninger om flagermusenes gøren og laden. Der findes også en ca. 750 meter lang sti hvor man ved tusmørke kan opleve flagermus. I februar sover de dog alle sammen. Så jeg droppede turen denne gang. 

Flagermusehuset. Flagermusene skulle efter sigende befinde sig i vinterhi på loftet. Et skilt ved indgangen oplyste at man kan følge med via en live-skærm. Den ser dog ud til at være lukket for vinteren. Der er plads til 40 personer inde i stueetagen hvor der befinder sig borde og bænke. Og der er åbent også om vinteren. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Herfra forsøgte jeg at gå langs åen hele vejen til Gudhjem, og drejede mod nord. Det gik også godt i starten, åen er let at finde og inde i plantagen går der en fin trampesti langs åen. Men når plantagen holder op, stopper også herligheder i form af et trådhegn som signalerer at her må man nok ikke gå ind. Der fører så en trampesti tilbage til Sigtevej mod Gudhjem. Og herfra gælder der ikke længere nogen kære mor. 1-1½ times march gennem svinefoderarealer ligger forude indtil man endelig bliver forløst i Gudhjem. På vejen kan man se ned mod åen i ådalen, sparsomt flankeret af en række træer. Jeg følte mig fristet til at dreje af når der var veje som krydsede åen. Men var dog for træt til at gøre forsøget. Udsigten til at skulle gå tilbage var for skræmmende, men jeg skal ikke udelukke at der på nogle strækninger skulle være muligt at gå langs med åen.Eneste opmuntrende ved landevejen er udsigten. Østersøen anes på store dele af vejen i det fjerne. 

Åen løber i ådalen tværs gennem billedet. Jeg fandt aldrig ud af om der skulle løbe en sti på strækninger fra Rø Plantage til Heligdommen. Ellers er der afpillede svinefoderarealer så langt øjet rækker. Dog i horisonten afbrudt af Østersøens blå. Foto Erik Nicolaisen Høy

Vel ankommet til Gudhjem må man tage årstiden i betragtning. Her om vinteren er stort set alt lukket i byen, undtagen supermarkedet. Ligesom i øvrigt det meste af nordkysten: Melsted, Tejn, Allinge, Sandvig. De mange cafeer, restauranter, isbarer og listige steder holder lukket. Så forventninger til kaffe når man ser skiltet "Hos Mette" og møllen bliver slemt skuffede. Til gengæld har man jo så hele byen for sig selv. 


Til gengæld opdagede jeg på toppen af Gudhjem en bygning som jeg ikke havde lagt mærke til før: Kaffeslottet (1912 eller 1922) opført af kaffegrosserer Sahl, Duebakken 2. Byggematerialerne stammede fra Københavns anden hovedbanegård som han havde købt billigt og fået sejlet til Gudhjem. Dret kunne nemt være gået galt i december 1913, da der under arbejdet med at asfaltere foran villaen, opstod ild. Den blev dog hurtigt slukket af de tilstedeværende arbejdere. Egentlig havde han forestillet sig en restaurant, men det blev ikke nogen succes. Så han solgte det. Senere husede bygningen bl.a. pensionat og kunstgalleri. Nu udlejes det til turister. 

Kaffeslottet i Gudhjem. Noget nær så tæt på toppen af Gudhjem som man kan komme. Desværre lå den anden og langt flottere facade med en imponerende trappe i skygge, og var desuden ikke egnet at fotografere med mine medbragte linser. Foto Erik Nicolaisen Høy. 

Jeg har endnu det som jeg forestiller mig den bedste del af Højlyngstien tilbage, nemlig Almindingen. Den ligger imidlertid så besværlig langt fra offentlig transport at det skal planlægges noget bedre. Som nævnt har jeg ikke tænkt mig at gå hele vejen, idet jeg undgår svinefoderarealerne.

Ruten.

Rø. Rø Skolevej. Rø Plantage, bl.a. Flagermushuset, Borgedal, Borgen. Sigtevej. Gudhjem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar