torsdag den 31. oktober 2013

Husum

Årstiden er til byvandring. Husum er på størrelse med en mindre provinsby. Og ind imellem er der nogle små seværdige perler. Ikke mange, men de er der.

 

Den 14. december beskæftigede Vandringsløse Tidende sig med de allertidligste bebyggelser af Brønshøj, altså begyndelsen til enden på at Brønshøj og Husum blot var små landsbyer. Her nævner jeg også at der blev anlagt over 100 nye veje i området 1900-1925, og så gik der gang i byggeriet langs disse veje. I det store og hele skete dette i første halvdel af forrige århundrede på kun ganske få årtier fra 1920 til slutningen af 1940'erne. Brønshøj blev bebygget et hestehår før Husum. Jeg starter ud i Husum.

Husum Skole er bygget 1930, og farven adskiller den fra alt andet i området. Her er den set fra syd gennem Husumparken. Selv om Husum Skole ligger nogenlunde midt i Husum, tror jeg nok de fleste opfatter Husum Torv som bydelens (handels)centrum.

Husum er præget af parcelhuse og lave etagebyggerier. Før dem var der marker, enge og moser. Nu bor vi 40.000 mennesker. Det er i nærheden af store provinskøbstæder som fx Herning eller Helsingør. Det er klar at når det går så stærkt, er alt ikke lige arkitektonisk bevaringsværdigt. På Københavns Kommunes liste over bevaringsværdige huse er der ca. 150 huse nævnt i Brønshøj-Husum. De fredede er ikke med på listen. Men listen bedrager lidt, for fx er byggeriet syd for Husum Skole noteret for hvert husnummer. I virkeligheden er det et massivt rækkehusbyggeri. Trækker man disse fra, kommer man et pænt stykke under 100.  Hvad adskiller så disse 150 bygninger fra de tusindvis, hvis ikke titusindvis af andre boliger i området? Groft sagt er der tre forskellige slags:

Hjørnet af Smørumvej og Veksøvej rummer rækkehuskvarterets ejendomskontor. I baggrunden ses de karakteristiske rækker, hvis princip minder lidt om den indre bys kartoffelrækkehuse eller byggeforeningshuse: Toetagers lejligheder med en lille forhave samt en mere privat baghave.

Husum Skole - Husums "hjerte"?

Den første slags består af en bygning, Husum Skole fra 1930. Skolen ligger lidt teatralsk sagt "i hjertet af Husum", altså i midten, omgivet af to parker, Husum Vænge mod nord og Husumparken mod syd.

Stenmaglevej mellem Veksøvej Korsager Alle og Tersløsevej er rækkehuse, bygget i samme periode som syd for Husum Skole, nemlig i 1942. Knap så massivt som dette, og det ligger få minutters gang derfra.

Rækkehuse

Den anden slags ligger umiddelbart syd for Husum Skole og er et rækkehuskvarter opført under 2. verdenskrig (1942). Det ligger i firkanten Veksøvej-Smørumvej, Bjernedevej og Vallekildevej. Egentligt ret enestående at mens murstenene blev bombet ned om ørerne stort set i resten af Europa, byggede vi i Danmark sådanne langtidsholdbare boliger. En anden klump af denne type byggerier - dog en etage højere - ligger i Voldparken. Fra næsten samme periode, nemlig 1949.

Af en eller anden grund er Voldparken (1949) også kommet med i kommunes liste over bevaringsværdige bygninger. Måske som et eksempel på et tidligt "højhus"-byggeri i området? Enhver kan tænke sit. Voldparken ligger i det etagehøjere Bystævnet

Særprægede villaer

Den tredje type er spredte villaer som på en eller anden måde skiller sig ud fra mængden. Nogle af dem er måske blevet bygget før resten af parcelhusene i området. Eller har en særpræget arkitektur. Det gælder fx Bogenæsvej 3 (1929) og Kattingevej 2 (1923) tæt på Vestvolden. Også Stenløsevej 56 (1927) og 74 (1930) samt Stenmaglevej 24 (1929) og 39 (1942) ser ud til at være frontløbere. Det gælder måske også Gråbynkevej 18 og 22 samt Løvetandsvej 50 ved Utterslev Mose. De to sidste er pt under reparation og pakket ind i stilladser.

Privatlivets fred

Det er altid et problem at fotografere i byområder. For man skal selvfølgelig respektere privatlivets fred. Journalistforbundet har udgivet nogle regler for fotografering af huse, og her er begrebet "frit tilgængeligt" været afgørende. Hus, haver og lejligheder er defineret som ikke frit tilgængelige, så jeg har valgt ikke at  bringe fotoer af disse. Også selv om man sagtens kan fotografere dem fra frit tilgængelige steder. Skulle nogle af ejerne læse dette, og give samtykke til at jeg alligevel godt må komme og fotografere, så ville det være dejligt. Men jeg har ikke tænkt mig at ringe på og spørge om lov. Så hellere bare lade være.

Ruten

Islevholm 13 (bungalowstil, 1939. Kagsmosen). Forbi Husum Station, Marbjergvej. Bogenæsvej 3 (særpræget todelt tag og en indgang med maleri). Kattingevej 2, flot hvid palæ (1923). Ågerupvej. Tersløsevej 35, Korsager Skole. Stenmaglevej 39 (rækkehuse, 1942). Nr. 24 flot hvid villa (1924). Stenløsevej 56 (1927) og 74 (1930) er solide villaer. Fra Nordrupvej er der udsigt mod nord til Husum Skole, syd til rækkehusmassivet. Solrødvej 15, pudset villa. Veksøvej 175 (1932) har lidt alpint udseende tag og nr 22 (1930) er en stor toetagers rødstensvilla. Gråbynkevej 18 og 22 er imposante villaer. Klintevej. Gadelandet. Voldparken. Vejene er stille villaveje.

Liste over bevaringsværdige huse i Brønshøj-Husum.

Jeg vil løbende tilføje oplysninger til listen, efterhånden som jeg får besøgt stederne.