søndag den 23. september 2012

Se Hundested og Gø

Hundested var engang hjemsted for en færge til Grenå. Og for fiskeri. Nu er den tilsyneladende mere afhængig af turisme. Og havneområdet er præget af restauranter,  brugskunstbutikker og andet for kapitalstærke turister. Der ånder fred og ro langs nordstanden mod Liseleje.

Det er færgehavnen til Rørvig man kan se skyde sig ud i Kattegat. De gamle færgelejer til Grenå findes såmænd endnu, men som overgroede ruiner. De ligger bag lystbådehavnen og fiskerihavnen. Med opmarchbåse, ventesale og det hele. Men en stor plakat i havnen vidner om at det hele snart ændres til lystbådehavn.

Idyllen forstyrres kun lidt af Hundested Skanse. Man kan let komme til at gå forbi skansen. kun nogle kopier af gamle kanoner viser at Hundested også var indsejling til Roskilde Fjord og Isefjorden, og at englænderne efter at have snuppet Danmarks flåde var mistænkt for at bevæge sig ind i disse fjorde.

Bang du er død! Det forlyder ikke om disse batterier var hjemsted for større slag. En planche fortæller at hver søndag skulle mænd som ikke var indkaldt til militæret, stille op til militsøvelse. Eneste krav var at de kunne gå rask og uforfærdet på fjenden. (Hvordan det så blev checket). Og det "ledsaget af et stærkt skrig af alle mand".

Fortsætter man længere østpå, støder man på det meget mere fredelige Knud Rasmussens Hus.Museet er pt lukket på grund af en brand. Men steder emmer da af idyl. Det var næppe for at søge beskyttelse mod englænderne at Knud Rasmussen lidt over 100 år senere valgte dette sted for at skrive sine mange bøger. Vindforblæst (det fortæller træerne om), men flot med de stejle skrænter ned til Kattegat, der på denne dag (lørdags, jeg skriver dette en dag for sent), kunne minde lidt om Vesterhavet.

 Idyllisk ser det ud, og idyllisk er det. I nærheden en varde og et fyrtårn. Nu som dengang ligger det i fred og ro fra byen.

Der er også vinterbadere i Hundested. Men dem har jeg nu ikke taget billeder af. En håndfuld damer i den bedste alder syntes at have det festligt i en lille hytte ved stranden. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar