søndag den 23. september 2012

Lynæs Sofort!

Lynæs er i modsætning til Hundested i læ for Kattegat når det er værst. Heraf sikkert navnet. Man kan gå langs kysten hele vejen fra Hundested til Lynæs. Kysten er hårdt udsat for vind og vejr fra Kattegat. Der var forrygende medvind hele vejen.

Der er forskellige muligheder for en rask gåtur. Du kan gå helt nede ved stranden, eller som her lidt oppe i klitterne. Uanset hvad så er sandet tungt at gå i. Og man skal passe gevaldigt på hundelorte. I det hele taget lærte jeg over en weekend, at Hundested er hundekoldt og hundehømhøm. Gå aldrig i græsset!.

Næsten før du kommer til Lynæs, ligger Lynæs Fort som du kan risikere at overse, med mindre du er meget nysgerrig, eller ved hvor det er. Det har faktisk en hel del med Vestvolden at gøre, viser det sig, da jeg undersøger sagerne nærmere. Det er opført 1914-1916, altså lidt over hundrede år efter at Hundested Skanse skulle hindre englænderne i at sejle ind i Isefjorden og Roskilde Fjord. Tilsyneladende havde Lynæsfortet den samme funktion.

Det er ikke til at finde, hvis du ikke lige ved det, Lynæs Fort. Voldgraven kunne være en hvilken som helt grøft, og selve fortet er gravet ind i voldene. Kun nogle radiomaster, udluftningskanaler mm. afslører at her ligger et fitnesscenter. Som om der ikke var fitness nok at hente i Halsnæs.

Godt rundet næsset og inde i Roskildefjord er der anderledes læ for vinden. Havet er næsten helt roligt mens solen stiger bag ved klinterne. Det er desværre ikke muligt at gå tur på toppen af klinterne. De mange trapper fører direkte op i folks privathaver, og det havde jeg ikke megen lyst til at prøve.
Området omkring Lynæs er vist rippet for fiskekuttere. Og overladt til lystsejlere og windsurfere. I hvert fald hvis man skal gætte ud fra skurene. Men bag næsset er der anderledes fredeligt og stille. I østen stiger solen op bag klinterne ned i Roskilde Fjord. Sivene bevæger sig ikke meget.

Vejen tilbage til Hundested foregik via vejen, efter at have skrabet sålerne rene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar