mandag den 21. april 2014

Ny hovedvej: Kildedalsvej

En imaginær fremtidstur ad den fra kommunevej til motortrafikvej opklassificerede forlængelse af Kildedalsvej.


Kære turgæster!

En af de lokale anker over at der ikke længere er så mange harer tilbage. Vi iler straks med at dementere med dette billede, taget tæt på "Danmarks Smukkeste Gård", Søagergård. De ser måske ikke ligefrem ud til at være de bedste venner, men da fotografen lister sig tættere på, springer de i skøn forening væk.

Turen ad den nye motortrafikvej - forlængelsen af Kildedalsvej syd for stationen - mellem Kildedal Station og Frederikssundsmotorvejen er ca. 4 km. Den tager således 3-4 minutter. Og den byder på varieret terræn og natur.

Det bliver nu ikke længere kun de lokale og landmændene som nyder godt af Egedal kommunes smukke natur. På 3-4 minutter kan alle med en bil nu gøre det samme, og hvorfor egentlig også bruge de 2-3 timer det tog for vandringsmanden at gå denne tur?

Vejen har en svungen vejføring (se folderen). Der er opført to nye broer (under Kirkevangen og Skebjergvej). Den skærer sig gennem bakker, og føres ad dæmninger over dale. Igennem to moser (den gamle kildeplads ved flyvepladsen og Grønsø Mose).


Efter lidt over et minut, har vi lige ½ minut til hvor vi kører "nede", mellem broerne under Kirkevangen og Skebjergvej. Til højre bondeidyllen Smørumovre. Her kan vi desværre ikke se andet end grøftekanten der visse steder byder på masser af blomstrende raps.

Tjept går det over tre åer (Sørup Rende, Tunbækken og Grønsø Å). Mere tid er der til at nyde udsigten mod oldtidshøjen Maglehøj som tårner sig majestætisk op i horisonten (husk at kigge rask mod vest lidt syd for Schæfergården).

Et kig fra syd mod nord, med Schæfergårdens grå tag til venstre. Jo, gamle Danmark bugter sig i bakke, dal, og nu har vi mulighed at se det hele fra en bilrude.

Samt naturligvis den klassiske bondeidyl, Smørumovre med den hyggelige kirke og hvor dannebrog selvfølgelig vejer og hilser os velkommen, mens raspen blomstrer gult i vejkanten.

Her lidt syd for Tunbækken ser vi et eksempel på hvor nænsomt man genskaber det naturlige miljø, med små idylliske og naturligt udseende damme.

Vandringsløse Tidende rapporterede den 12. december 2013 fra broen over Grønsø Å, men blev dengang stoppet af vinterens uføre. Det gør vi ikke i dag. Og de er andre som bruger den. Hundeluftere, motionsløbere og et par motocrossere.

På denne påskedag bimler kirkens klokker (til gudstjeneste?), danneborg ser bedst ud i modvind, og rapsen blomstrer langs grøftekanten. Desværre vil bilisterne dog ikke kunne se dette, da de kører nede i lavningen. Fotografen er klatret op.

Turen er ved at være slut, vi er snart nået til Frederiksundmotorvejen, der vil gøre det så meget hurtigere for pendlere på strækningen. Derved er sikkert sparet en masse tid, så der nu er mere tid til at nyde den landlige idyl, fred og ro og smukke udsigter. Altså lidt længere ude, væk fra motortrafikvejen.

Umiddelbart før motorvejen kan vi hvis vi er hurtige nok til at kigge venstre-højre få et glimt af Grønså Å, som mod vest fortsætter ud til Grønsø Mose.

I en planlov lyder det i lovens § 1, stk 2 og 3:
2) at anlægge en hovedlandevej, Tværvej, som motortrafikvej mellem Kildedalsvej ved Kildedal Station og den i nr. 1 nævnte motorvej ved Ledøje,
3) at opklassificere kommunevejen Kildedalsvej til hovedlandevej mellem den nuværende hovedlandevej 522, Frederikssundsvej, og Tværvej ...
Vel ude af motortrafikvejskløften er der lige 20-30 sekunder med udsigt til Grønsø Mose, hvor der er masser af fugleliv, vildt og - i hvert fald foreløbig - fuglekoncert.

Gad vide om kommunevejen anser det for en forfremmelse at blive opklassificeret hovedlandevej. Det spørgsmål får jeg dog ikke svar på denne lidt råkoldt blæsende og småregnende april-mandag i påsken. 

Denne her vil man garanteret ikke som i dag se på vejen når den næste år er færdig. Den kommer faktisk temmelig modigt hoppende mig i møde, da jeg standser op. Det er næsten som om den vil spørge om et eller andet. Men jeg forstå ikke fuglesprog, så jeg må opgive, selv om jeg ikke kan fri mig selv for at opfatte det som et anklagende blik: "Hvad laver du her hos mig?"

Turen er slut. Vi kan ikke slappe af, da vi nu desværre er nået ned på Frederiksundmotorvejen, så vi speeder op og suser videre...

Ruten

Kildedal Station. Langs den nye motortrafik vej, til Grønsø Mose og retur. Og nej, artiklens tider passer ikke, og motorvejen er der heller ikke endnu. Så turen tog over 2 timer. I alt ca. 12 km.Og det burde måske være overflødigt, men: Gå ikke turen på hverdage!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar