onsdag den 17. oktober 2012

Utterslev Mose - Nordøst

Den nordøstlige del af Utterslev Mose, nord for Grønnemose Alle, ser ikke ud af ret meget andet end de fodboldbaner, man kan se fra vejen. Men det snyder lidt. Den nordlige halvdel er mose som alt andet i Utterslev Mose. Og så rummer den også en lille diskret overraskelse: Ved Dunhammervej er Søborghusrenden som forbinder mosen med Emdrup Sø.


Ved Dunhammervej starter Søborghusrenden fra Utterslev Mose mod Emdrup Sø.Fra Emdrup Sø løber vandet via underjordiske kanaler ind til Peblinge Sø - og i sidste ende ud i Øresund. Fotoet snyder selvfølgelig: Hvis man bare drejer kameralinsen lidt, vil man se huse, veje og anden civilisation. Billedet er taget under broen.

Den nærliggende Gentofte Rende var i tidernes morgen en bæk, Ellebæk. Den er den eneste bæk der ikke er blevet tørlagt eller lagt i rør i Gentofte Kommune. Mosen er ganske flot i denne ende, længst væk fra fodboldbanerne.

Mosen tager sig usædvanlig godt ud, især i solskin. Eller er det bare fordi man er ekstra påvirkelig af solen efter flere dages regn?

Der er mange måder at komme op i "højlandet" omkring veje med navne som Helleskrænten, Toppen og Kælkebakken. Men jeg tror de færreste er klar over at der også er et udsigtspunkt. Man skal kigge godt efter for at se den pæl som markerer trappen op til udkikspunktet. Skiltene er for længst helt udviskede, og der er helt overgroet.

Udkikspunktet er mig bekendt det eneste naturlige "højlandspunkt" hvorfra du har lov til at kravle op og nyde udsigten. Ellers er bakkedragene nord for Utterslev Mose alle privatejede. Bag mosen kan man lige ane Bellahøjhusene.

Men hvis du øjner en granitkantstenstrappe, så er du nok på rette vej. Det blev til lidt mere end en times march i dag, faktisk over 1½ time. Det blev også til en pæn tur på mere end 12 kilometer. Vandrestøvlerne får nu et par dages pause.

Tilføjet 19. oktober. Min 'research' på renden i det nordøstlige hjørne var galt husket. Men jeg har nu korrigeret fejltagelsen, og opdateret indlægget, så det skulle være korrekt. Ifølge folderen fra Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park.